-->

bildet mangler

Skjærgården rundt Kragerø, med sine mange øyer og lune viker, gir store muligheter for båtfolk. Ferger og taxibåter gir gode muligheter for øyhopping, også for folk uten egen båt.

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

Jomfruland

På Jomfruland finner vi et landskapsvernområde som omfatter den nordlige delen av øya. Formålet med dette landskapsvernområdet er å bevare et unikt og vakkert kulturlandskap, med dets rike og til den dels sjeldne forekomst av edellauvskog og tilhørende fugle- og dyreliv.

Jomfruland er en del av raet som ble dannet i siste istid. Dette raet løper sammenhengende til Mølen i Vestfold, og markerer en grense hvor iskanten var under istiden. Hele området består av rullestein. Vi finner her et stort mangfold både i vegetasjonstyper, hvor eikeskogene dominerer. Jomfruland er en viktig trekklokalitet for fugl og flere sjeldne fuglearter hekker her. Faktisk er mer enn 300 fuglearter registrert på øya ytterst i havet. Jomfruland har en internasjonalt verneverdig havstrand.

Jomfruland er helt unik og ligner ikke på noe annet i Norge. Øya må bare oppleves! Jomfruland er et ypperlig mål for dagsturer ut i skjærgården, ta gjerne med sykkel, eller du kan leie en ved Tårnbrygga. Det er fergeforbindelse fra Kragerø, og en gjestehavn for de som kommer med egen båt. Ta med familien på tur på rullesteinene på utsiden, nyt synet av bølgene som ruller innover, let opp spennende ting som havet har ført med seg og lagt igjen her. Husk imidlertid at stranda er fredet som en del av geoparken, og det er ikke lov å ta med seg steiner herfra.

Innsiden av øya er stedet for å bade, med sine lange sandstrender. Ved Tårnbrygga ligger gjestehavnen med tilgang til offentlig toalettanlegg og Haga Cafe.

 

Skåtøy

Skåtøy er en av de større bebodde øyene i Kragerøskjærgården. Det er ca 250 mennesker med smått og stort bosatt på Skåtøy året gjennom. Skåtøy kafé og galleri er øyas sosiale samlingspunkt både for fastboende og turister/sommergjester. Her er det mange flotte utstillinger, et og annet male- eller skrivekurs og mange spennende konserter både inne og ute i den koselige kaféhagen. Se mer om Skåtøyfestivalen under ”kultur og underholdning”.

Kirken på Skåtøy ligger også her hvor øya er på det smaleste. Det er ca 3 km fra ferjeleiet til kirken, og det er også kort vei fra Åsvika og Kirkebrygga hvis man kommer med egen båt.
Kirka eller Skjærgårdskatedralen ble innviet i 1862, og er Norges 5. største trekirke. Foruten kirkelige aktiviteter er det mange flotte konsertopplevelser å få med seg der.

"Lokalet" er huset som før var Misjonshuset på øya. Nå er dette et viktig samlingspunkt sommerstid med loppemarked, salg av husflid og kaker og kaffe.

Skåtøy er en stor og frodig øy, bosettingen er spredt, med en blanding av fastboende og hyttefolk. Eidkilkanalen deler Skåtøy i to, men en bro over binder øya sammen. Å kjøre båt gjennom Eidkilen med Eidkilstrollet hugget inn i fjellet er en test på det å manøvrere en båt. Eidkilen ble åpnet i 1926 og bakgrunnen for å lage den var å gjøre turen fra Korset og til by’n tryggere, spesielt om høsten og vinteren.


Korset som ligger på enden av Skåtøy har et pittoresk miljø med gamle loshus liggende i sjøkanten og havet rett ut bak holmene. Rett ut fra Korset ligger Arentsholmen, her holder en av byens kunstnere til, og sommerstid er det galleri her ute. Er dette landets eneste galleri der en rotur er veien ut?

Krikken Kystfort er et annet turmål på Skåtøy. Her ligger bunkersanlegg fra krigen med utsikt rett til havs. Om sommeren holdes det Hulekonsert nede i bunkersanlegget med levende lys som eneste lyskilde. Også en småskummel barneforestilling med øyas egen teatermann har vært hold her, med stor suksess.

Hele Skåtøy bugner av fine stier, bukter og boplasser. Øya har alt, skog med sopp og bær om høsten, svaberg og badebukter om sommeren, skøyteis i buktene eller masse vær om vinteren og blomstring av all verdens villblomster om våren.

 

Langøy

Den er med sine 6,6 km² Kragerøs nest største øy. Navnet kommer nok av at den er lang og forholdsvis smal øy. Øya har fergeforbindelse med Kragerø. Her finnes mange gamle veier som i sin tid ble anlagt av Peder Anker, mange gruver og en gammel kirkegård. Langøy har også skjærgårdens høyeste punkt, Langøybratten også kalt Signalen, 117 moh. Det har stått et vakthus på toppen. En annen topp er Fløyfjell 103 moh.

 

Bærøy

På Bærøy er det 5-6 km med vei og sti som egner seg ypperlig til både gå- og sykkeltur. En del av veien går gjennom et stort steinbrudd. Ved bruddet på Gulodden er det fin strand av kvartssand med sol langt utover kvelden. Stranda ble kalt for "Grisen", angivelig fordi den lille odden ved stranda ligner på en griserygg. 

Gulodden kvartsbruddet på Bærøy startet opp i 1907. De som opptok driften på Gulodden hadde ikke til hensikt å skaffe kvarts til industrien, men det var møllesteiner de hadde bruk for, og derfor ble det skutt med krutt istedenfor med dynamitt. Dynamitten slår steinene i små stykker, mens kruttet bare løfter taket i store steiner. Gulodden ble avsluttet i 1982.

 

Gumøy

På denne øya finner vi et variert turterreng, og takket være villsauer på beite er øya både lys og åpen. På øyas høyeste punkt, Signalen, har vi utsikt 360 grader. Toppen kalles også for Vestre Gumøyknuten, og ligger helt vest på øya, mot Kragerø.

Kulturstien på Gumøy er tre kilometer lang, går rundt golfbanen og er innom spesielle steder knyttet til kulturlandskapet på Gumøy. Langs turstien er det små utstikkere til utsiktspunkt, isdammene og steder det har vært gruvedrift, for å nevne noe. Langs stien er det satt opp informasjonstavler som forteller om stedet. Tavlene tar for seg emner som gamle lokale stedsnavn, historie, fauna og geologi. Kart over stien henger ved ferjeleiet på Tangane og ved golfklubbhuset i Kvernmyra.
 
Vil du gå en litt lengre tur kan du gå opp til den andre "fjelltoppen", Østre Gumøyknuten. Herfra kan du følge stien ned til Skutevika, en kjent og mye besøkt havn for båtturister. Øyas veier og stier er også godt egnet for sykkelturer.
Sommeren 2007 ble det blåst nytt liv i Gumøydagen. Det arrangeres sekkeløp, luftgeværskyting, pilkast, med mer. Det er salg av kaffe, kaker, sveler, vafler, pølser m/brød/lomper, brus og produkter fra Ballestad Gård.

 

 

Nyttige linker (klikkbare):

fjordbat.no
kragerorib.no
jomfruland.net
jomfruland.no
skatoy.net


© Kragerøfjorden.no