-->

bildet mangler

Kragerø kommune er en bykommune med nærmere 11 000 innbyggere, Telemarks sørligste kommune. Kragerø ligger 194 km fra Oslo og 145 km fra Kristiansand. I Kragerøskjærgården er det i alt 495 øyer og holmer, den vakreste skjærgården i Norge - hevder mange.

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

Kragerø by er omtalt som «Perlen blant kystbyene» av Edvard Munch. «Denne byen burde males!» sa Christian Krohg da han var på besøk i Kragerø. Med godt bevarte gamle trebygninger i trange gater og smug, blir selv en handletur en turopplevelse. I Kragerø har vi Telemarks eneste "gjenlevende" slakterforretning, med pølser som spesialitet. Brødrene Brubakken AS lager mer enn 30 ulike pølser du ikke finner maken til andre steder i landet. Utvalget av andre butikker er også bra. Her finner du alt fra antikviteter til siste mote. Helt uventet kan du finne en bitteliten kafé eller spesialforretning i det trangeste lille smug. Om sommeren kan man nyte den optimale sommerglede på brygga, mens trekoggene dunker forbi og man spiser varme fiskekaker eller nykokte reker rett fra posen.
Opplev også julebyen Kragerø, med en helt annen ro enn hva som er vanlig i førjulstiden.

 

Gunnarsholmen Kystfort og Badeplass

Deler av Gunnarsholmen er opprinnelig et gammelt kystfort som skulle beskytte byen. Opprinnelig het det Gundersholmen. I 1808 forsøkte den engelske fregatten "Tarter" å innta byen, men den ble jaget av kanonene på kystfortet. Fortet er restaurert til sin opprinnelige stand. I dag ligger fortet på den nå landfaste øya midt i byen, og besøkes hvert år av både turister og fastboende. Ved inngangen til Gunnarsholmen står en vann- og isskulptur. Den er laget av den anerkjente kunstneren Carl Nesjar. Ankeret ved kystfortet er fra ca 1850 og ble funnet i Tallakshavn i Kragerø. 

Gunnarsholmen er også et friområde. Et stort saltvannsbasseng er tilrettelagt for barn, og en gressplen ligger tett opp mot badeanlegget. I tillegg er det anlagt en badestrand for de litt større barna. Området er velholdt og svært barnevennlig. Holmen har kiosk, dusj og toalettfasiliteter. På innsiden av Gunnarsholmen er det tilrettelagt med spesiallaget baderampe for handikappede og rullstolbrukere.

 

Nyttige Linker (klikkbare):

kragero.kommune.no
visitkragero.no

 

Spisesteder:

tollboden.org
elpaso.no
haven-restaurant.no
bonbonjeanette.no
stoppenhalv.no

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

bildet mangler

Stabbestad

Stabbestad er et knutepunkt på Levangsheia med fergeforbindelse til Kragerø sentrum. På Stabbestad ligger et flott friluftsområde med variert turområder. På toppen av åskammen ligger Kragerø Golfpark. Dette er garantert en av de vakreste banene i landet.
Stabbestad har en fin sandstrand, sandvollyball-bane, beach club, isbar, storkiosk, pub med mer. Quality Spa Resort Kragerø ligger på Stabbestad.

 

Kjølebrønd

Kjølebrønn ligger 6 km fra Kragerøfjorden. I Kjølebrønd ligger det flotte friområdet Ramsdalen med bilvei helt fram til gode parkeringsplasser. Vassdraget her er ypperlig for fine padleturer. Elver og vann ligger til rette for korte dagsturer, og lengre turer med overnatting. Teltplasser finner du langs vannkanten. En idyllisk padletur alle kan gjennomføre, går over Eidsvann, Leivann og Lonene. Det lett å utvide turen til å omfatte mer av Kjølebrønnsvassdraget med Eidsvann - Leivann - Skarvann - Hansjø og Mørlandstjenna. Denne ruten krever litt bæring og organisering av transport. Turistforeningen har gode kart for planlegging av turene

I Kjølebrønn ligger også Kragerø ridesenter

Portør

Portør var lenge en av de viktigste uthavnene langs kysten, lokalisert helt ytterst på Levangshalvøya. Allerede i Snorres Kongesagaer er Portør nevnt, og det er ikke få dramatiske episoder som har funnet sted i dette farvannet. Her ligger en gammel losstasjon og en losvaktstue, og det finnes også en rekonstruksjon av en gammel signalstasjon, den optiske telegrafen. I området er det gjort flere oldtidsfunn.

Portør er like uimotståelig når høst- og vinterstormene pisker og bølgene ruller i land, som på sommerstid når solen steker på svalbergene. Rett etter innkjørselen til Portør går stikkveien opp til den vakre Ospevika Kirkegård. Hver sommer holdes flere friluftsgudstjenester i dette unike naturområdet.
Portør havn er en havn ytterst på halvøya Portør. Denne har tjent som nødhavn siden de tidligste tider, og det er gjort flere oldtidsfunn i området. Navnet kan bety en havn full av stein ved en sammenstilling av porta (latinfor havn) og
gammelnorsk aur.

Ytterst ut mot havet ligger Portør Pensjonat. Her kan man nyte god mat i vakre omgivelser. I stuen til pensjonatet er det etablert en liten gave- og interiøravdeling, Havgap, og i sommerhalvåret arrangeres det konserter i pensjonatets hage.

 

Sjømannsheia Naturreservat

Det 2093 dekar store reservatet ble fredet i 1993. Hasseleide gård har avgitt en stor del av utmarka til dette fantastisk flotte området. Det fredede området grenser til Kragerøfjorden Hyttegrend.

Naturreservatet består av et småkollet landskap med innslag av fuktige søkk og småmyrer, på et høydedrag som går langs Levangsheia. Området er dominert av furuskog på skrinn mark med mange svært gamle trær, trolig over 400 år gamle. Flere furuskogstyper er representert slik som tyttebær-furuskog, lavfuruskog og blåmose-furuskog. Det er merket tre gamle boplasser i området. Ved Lågåsmyra er det en stor naturlig heller (et overheng i fjellet som gir ly for vær og vind), som i mange generasjoner har blitt brukt til overnatting ute i det fri. Området byr på et flott turterreng sommer som vinter, mye spennende også for de minste. Sjømannsheia er en skjult perle selv for mange Kragerøfolk.

Kragerø og omegn er for folk flest det optimale sommerparadis. Ikke like mange tilreisende har fått mulighet til å oppdage at Kragerø også har mye å by på om vinteren. Levangsheia har et rikt dyreliv, og terrenget egner seg ypperlig for trugeturer. I de uberørte naturområdene vil det være rike muligheter til å følge spor etter hare, mår, rev, rådyr, hjort, elg og andre dyr. Sporing med de minste i familien er en lærerik og morsom aktivitet, som gjerne kan avsluttes med et varmende bål, pølser, pinnebrød og varm kakao!

 

Nyttige linker (klikkbare):

kragerospa.no
kragero-ridesenter.no
kragerøgolfklubb.no

© Kragerøfjorden.no